Novosti

Postavljene meteorološke postaje u Rapcu i Sv. Marini

Utorak, 21.04.2015. / objavio/la: luka / kategorije: Razno, 2015, Rabac

Jedriličarski Klub Kvarner pokrenuo je inicijativu i organizirao postavljanje dvije meteorološke postaje, jednu na lokaciji u Rapcu - Rt Sv. Andrija i drugu u Sv. Marini - Rt. Sv. Marina. 

Postavljene meteorološke postaje u Rapcu i Sv. Marini
 
Meteorološke postaje doprinijeti će boljem poznavanju mikroklime labinštine, ovog djela istarske obale i područja Kvarnera. Obje lokacije izabrane su zbog direktne izloženosti vjetru iz gotovo svih smjerova a posebno bure i juga zbog čega će na toj lokaciji mjerenja smjera i brzine vjetra biti vrlo kvalitetna. Nadmorska visina postaje u Rapcu je 5 metara dok je one u SV. Marini 10 metara. Osim sa senzorima za mjerenje smjera i brzine vjetra postaje raspolažu i senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka te količine oborina, postaja u Sv. Marini opremljena je i panoramskom web kamerom. 

Postavljene meteorološke postaje u Rapcu i Sv. Marini
 
Meteorološka postaja u Rapcu financirana je od strane TZ Grada Labina, Lučke Uprave i jedriličarskog kluba Kvarner dok je postaja u Sv. Marini u potpunosti financirana od strane TZ Raša. Tvrtka Valamar Riviera d.d. ustupila je lokacije i preuzela troškove napajanja i internet veze za obje lokacije. Veliku pomoć i podršku u pogledu savjeta kod odabira i nabavke postaja te stručnu pomoć kod postavljanja i spajanja na internet pružio je Istra Stream team iz Buzeta.
 
Koristi od postavljanja meteoroloških postaja imati će široka grupa korisnika, od nautičara, hotelijera, ribara i ostalog domaćeg stanovništva do gostiju koji borave ili imaju namjeru posjetiti Rabac ili Sv. Marinu. Od osobite koristi biti će jedriličarima, windsurferima i ostalim ljubiteljima sportova na moru koji će sada moći putem interneta provjeriti smjer i jačinu vjetra.
 
Meteorološka postaja spojena je u mrežu automatskih postaja pomoću rutera, čime se izbjegava skupo korištenje računala, a slanje podataka vrlo je jednostavno i predstavlja vrlo maleni trošak. Mjerenja sa meteoroloških postaja dostupna su na naslovnoj stranici u desnoj koloni, odmah ispod naših sponzora.

Postavljene meteorološke postaje u Rapcu i Sv. Marini

Postavljene meteorološke postaje u Rapcu i Sv. Marini

Podijeli

 
 
 

Ostavite komentar

 
Informacije iz kluba
Pratite nas
Meteo stanice
Fotografije / Picasa
Video / You Tube
Događanja

ŠKOLA JEDRENJA ZA DJECU

od 6 do 14 godina

 

Jedriličarski klub Kvarner | Kamp Oliva, Maslinica 10 | HR - 52221 Rabac
Tel.: +385 (0)98 234_ 667 | E-mail: jkkvarner.rabac@gmail.com

© 2020 JK KVARNER | Admin