jkkvarner.rabac@gmail.com+385 (0)98 475 377

Projekti

DO TELEFERIKE I NAZAD

JK Kvarner je osim na jedrenje usmjeren i na zaštitu mora i priobalja te brigu o njima. S obzirom da je klub smješten na samom ulazu u pješačku stazu prema naselju Prtlog na čijem se putu nalazi i Teleferika, kroz razgovore sa članovima, članovima MO Rabac te predstavnicima javne vlasti uspostavljen je model očuvanja i revitalizacije lokaliteta Teleferika kao jedinog primjera industrijske baštine u naselju Rabac čiji bi nositelj trebao biti JK Kvarner.

POVIJEST TELEFERIKE

Teleferika je nekadašnja žičara i luka za transport boksita. Spomenik je industrijske arhitekture, odakle se pruža prekrasan pogled na Rabac. Teleferika je otvorena 1925. godine i protezala se devet kilometara do sela Cere, gdje je bilo glavno odlagalište boksita. Od utovarne luke boksit se pomoću dviju pokretnih traka utovarivao na brodove. Nakon Drugoga svjetskog rata luka prestaje s radom, a žičara je demontirana. 

JK Kvarner
Rabac

Site by: HDS
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram